torstai 10. lokakuuta 2013

Kokeilua joditypellä

Työssä tehtiin jodityppeä, joka haluttiin saada räjähtämään. Työn alkuvaiheessa kerättiin tarvittavat työvälineet (koeputki, suodatinsuppilo, suodatinpaperi, keittopullo, sanomalehtipinkka). Koeputkeen laitettiin ensin 1/4 teelusikallista jodia. Sen jälkeen koeputkeen lisättiin ammoniakkiliuosta 3ml, jonka pitoisuus oli 15%. Ammoniakki-jodiseosta ravisteltiin voimakkaasti 3 minuutin ajan. Syntynyt seos kaadettiin suodatinpaperin (talouspaperin) läpi keitinpulloon. Suodatinpaperiin jäänyt sakka oli syntynyttä jodityppeä. Jodityppi huuhdeltiin etanolilla. Sakan annettin kuivua puoli tuntia. Kuivunutta sakkaa tökittiin karttaakepillä ja siitä syntyi räjähdys.

Syy räjähdykselle oli trityppijodidin (jodityppeä) atomien välisissä sidoksissa. Trityppijodidin koostuu yhdestä typpiatomista ja kolmesta jodiatomista. Molekyylissä olevilla atomeilla on ahdasta ja    
pyrkivät sen takia kohti epäjärjestystä eli entropiaa. Trityppijodidissa atomit ovat ovat epästabiilissa tilassa. Ne pyrkivät kohti stabiilimpaa tilaa, mitä ovat muun muassa trityppijodidin räjähdyksestä syntyneet typpi- ja jodikaasut. Esimerkiksi typpi muodostaa kovalenttisen kolmoissidoksen, joka on paljon voimakkaampi kuin trityppijodidin atomien väliset sidokset. Räjähdys oli eksoterminen reaktio, jossa trityppijodidissa atomien väliset sidokset katkeavat ja vapauttavat energiaa.

2 NI3 ----> N2 + 3 I2


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti